(fotó: Hrutka János Facebook)

 

szerző: GoalVonal
instagram: GoalVonal

 

 

Interjúsorozatunk első alanya a 24x-es magyar labdarúgó válogatott Hrutka Rudi, akit sokan tévesen Hrutka Rudolfként ismernek!

A teljes interjút, videót ezen a linken keresztül érhetitek el:

A videóban fény derül Rudi valódi nevére, hogy milyen érzés volt a Real Madrid ellen játszani a BL-ben, mi a titka bődületes szabadrúgásoknak és még sok érdekességre!

Egy kis ízelítőért olvasd el a cikket, majd a teljes beszélgetésért kattints a linkre!

Első kérdésünk a labdarúgó karriered kezdetére utalna. Minek vagy kinek a hatására kezdtél el focizni?

Édesapám labdarúgó volt és 18 éves koráig űzte ezt a szép sportágat, de aztán az élet elvitte egy teljesen más irányba. Szerintem ő volt, aki szerette volna a saját tapasztalatait, negatív élményeit a futballal kapcsolatosan egy picit másképp csinálni és bennem egy kicsit másképp megvalósítani a saját álmait. Ő volt, aki végig nagyon sokat segített nekem és elég fiatalon, már 5-6 éves koromban elvitt játszani, futballozni. Ugye az egész családunk a Kőbányai Gyógyszergyárban, ismertebb nevén azóta átkeresztelve Richter Gedeonban tevékenykedett, dolgozott és nekik volt egy csapatuk, a Kőbányai Lombik, úgyhogy ott kezdtem el a pályafutásomat, aránylag korán.

Innen a Fradi utánpótlásába szerződtél 11 évesen és innen beverekedted magad a felnőtt csapatba. 1993-ban játszottad az első meccsedet. Itt sok sikeres évet is eltöltöttél, többek között a Bajnokok Ligája csoportkörbe is bejutottatok. Milyen érzés volt a Bernabeuban pályára lépni?

(a videóban kiderül)

A Bajnokok Ligájás karrieredre még vissza fogunk térni, de most a légiósnak állásodról fogunk kérdezni. A Fradiból a Bundesligába éppen feljutó Kaiserslauternbe szerződtél. Nehéz volt megszokni a német légkört, a Bundesliga tempóját?

Nagyon sokat készültem, mielőtt kikerültem Németországba, hogy mik is várnak majd a Bundesligában. Leginkább, akkor abban gondoltam a különbséget, hogy sokkal többet fogunk majd edzeni, sokkal keményebbek lesznek a gyakorlások. Emiatt ’97 végén, Karácsonyán rengeteget edzettem külön, jártam futni a hegyekbe, indultam futóversenyeken stb. , hogy a januári felkészülésre olyan szintre hozzam magam, ami esetleg jó lehet a német bajnokságban.

Menetközben tapasztaltam, hogy sem időben, sem mennyiségben nem igazán edzettünk többet, inkább a minősége és a tempója volt, amiben a legnagyobb volt a különbség. Ezt nagyon nehéz volt megszokni, átvenni, szóval sokkal gyorsabb játékot, sokkal gyorsabb gondolkodást igényelt és én úgy érzem, hogy mai napig is ez legnagyobb különbség a hazai és a nemzetközi futball között. Ezt Magyarországon képtelenség megtanulni. 

A Kaiserslauternnel már első évben bajnokok lettetek és ennek köszönhetően indulhattatok a Bajnokok Ligájában, ahol egészen a negyeddöntőig meneteltetek és Te vagy máig az egyetlen magyar játékos, aki játszhatott BL negyeddöntőt (napjainkban már ezt a rekordot Gulácsi Péter és Willi Orban tartja, akik egészen a BL elődöntőig jutottak a Leipziggal). Emiatt van benned egyfajta büszkeség?

Sajnos arról kell beszélgetnünk igen, hogy ugye pont most van a Fradival való Bajnokok Ligájába jutásunk 25. évfordulója és, hogy a háttérben lesznek megemlékezések meg különböző események. Összehívják, ünneplik majd az akkori csapatot és annak tagjait és, hogy milyen szomorú az, hogy tulajdonképpen Magyarországon azt kell ünnepelnünk, hogy egy csapat elért egy csoportkört, hiszen ez mutatja, hogy nagyobb siker azóta sem született. Ez ugyanúgy mérhető talán az egyéneknél is, hogy arról beszélünk most, különben Fehér Csabitól ne vegyük el az érdemeket, hiszen a PSV-vel ő is játszott (ugye ketten vagyunk, akik játszottak) a legjobb 8 között. De hogy még most is arról kell beszélnünk. hogy Magyarországnak két olyan játékosa van az elmúlt 30 évben, akik játszhattak a legjobb 8 között, ez azt mutatja, hogy nem biztos, hogy minden szempontból jó munka folyik a háttérben.

Ugye a klubcsapataidon kívül a válogatottban is voltak gyönyörűszép megmozdulásaid, szerintem a szabadrúgásaid a leghíresebbek. Ezeknek pontrúgásoknak van valami titkuk?

(a videóban kiderül)

Ugye említetted Te is, hogy a románoknak rúgtál emlékezetes szabadrúgásgólt. Mit éreztél közben, mikor láttad, hogy bement a labda a kapuba?

Arra, hogy közben mit éreztem, már nem emlékszem, talán a legjobban ezt az önfeledt öröm adja vissza amit én is visszanézek a videókról és látom a gólörömnél például. Azt azért tudni kell, hogy ahogy említettem, hogy milyen szerencsésnek gondolom az életemet, pályafutásomat, hogy volt nagyon sok olyan momentum, amit ki lehetne emelni és kiváltja belőlem ezt a pozitív érzést a pályafutásommal kapcsolatosan, de mégis nekem az exact célom az volt gyerekként, hogy egyetlen egyszer, ha megadja a sors játszhassak a magyar válogatottban és képviselhessem a hazámat egy teltházas mérkőzésen és netalántán, ha úgy adódik, akkor még gólt is szerezhessek ezen a meccsen. Nyilván nem a 6-ból 8-ból azt az egyet ami a 7.-dik vagy 8.-dik, hanem valami sorsdöntő gól legyen az. Nekem ezen a mérkőzésen nekem az a célkitűzés amit a futballal szemben állítottam magam elé az mind megvalósult és ráadásul pont édesanyám születésnapján történt mindez, úgyhogy ezen az egy napon amiért elkezdtem sportolni, elkezdtem magát a labdarúgást az egyik pillanatról a másikra megadatott.

Mindent összevetve a pályafutásodat tekintve, melyik volt a legsikeresebb éved?

Nehéz mondom különbséget tenni, mert voltak nyilván a Fradiba is nagyon sikeres évek (kupagyőzelem, bajnoki cím, Bajnokok Ligája szereplés). de nem hiszem, hogy bármivel is előrébb való, mint a német bajnoki cím, Persze itt azért lehet különbséget tenni annyiban, hogy a TOP  5 bajnokság valamelyikében bajnoki címet szerezni az nem adatik meg mindennap bárkivel is, pláne nem magyar emberként.  Ha mégis satuba fognák a kezemet, akkor valószínűleg a ’98-as évet emelném ki leginkább, Egyrészt ugye akkor nyertük a német bajnoki címet, akkor született a románok elleni találat, ’98-ban kezdtem el folyamatosan játszani a Kaiserslauternben, ’98-ban lettem először magyar válogatott, akkor volt a litvánok elleni gól is (az első válogatott találat) szóval a ’98-as évhez nagyon sok pozitív történés kötődik, akár hazai, akár nemzetközi szinten. De nem akarom elfelejteni a 96’-os olimpiára való kijutást sem (bajnoki cím a Fradival, olimpiára kijutni) szóval azért nagyon sok szép év volt olyan.

És ami talán a legtöbb embert érdekli, hogy hogyan ragadt rád a Rudi becenév?

Sokan azt hiszik, hogy Hrutka Rudolfnak hívnak pedig Jánosnak!

(a videóban kiderül)

Szerinted a jelenlegi Ferencvárosból ki a legerősebb, legtechnikásabb légiós illetve magyar játékos?

Ez jó kérdés! Sajnos azért az idegenlégiósok száma nagyobb, úgyhogy nagyobb a merítési lehetőség az embernek, hogy kiválasszon bárkit is. Valószínűleg Isael az aki az elmúlt időszakban mutatott teljesítményével igazolt azt, hogy miért tartják a legértékesebb külföldi labdarúgónak Magyarországon. Ez azért az elején nem látszott rajta, míg utol nem érte magát az edzéshiányt követően, szóval ő mindenképp kiemelendő. A magyarok közül nyilván Sigér, Dibusz Dénes az akit a játéka miatt ki lehet emelni. Mindketten nagyon jó teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban, de rajtuk kívül nincsenek is sokan magyarok, akik játszanak a kezdőcsapatban.

Az utolsó kérdésünk egy kicsit eltér az eddigiektől. Szerinted a magyar válogatott kijuthat az Európa Bajnokságra?

Én szeretem reálisan megközelíteni a dolgokat és, ha ezt fájó is sokszor kimondani és tükröt állítani a magyar labdarúgás elé, attól függetlenül én úgy gondolom, hogy ez az egyetlen vonala annak, hogy az ember őszinte akar lenni és a hibákat észrevéve adni egy minimális esélyt a szerencsefaktornak, hogy kijussunk. Tehát a realitást nézve abszolút semmi esélye a magyar válogatottnak. Az eleve egy hatalmas szó szerintem, ilyen sohasem volt a labdarúgás történetében, hogy egy ilyen szerencsés csillagállás van, hogy esélyed sincs kijutni a saját selejtező csoportodból, de miután már kiestél kapsz egy utolsó utáni lehetőséget és játszhatsz két mérkőzést, hogy hátha ilyen-olyan eredmények alapján ki tudsz jutni. Idegenben kéne a bulgárok ellen elérni sikereket. Ott a realitás, olyan 50-50 százalék szerintem, viszont ami a bulgárok felé billenti a mérleget, hogy ők játszanak hazai pályán. Ebből a szempontból utána fordulhatna a szerencse, de akár Izlandot nézzük, akár Romániát mind a ketten jelen pillanatban erősebb válogatottal rendelkeznek. Szóval, ha összegezni kéne a 2 mérkőzés esélyeit, akkor azt mondanám, hogy 25-30 százalékunk van arra, hogy kijussunk, ami köszönhető annak is, hogy nincs nemzetközi szintet megütő válogatott játékosunk. Van 10-15 játékos akikből válogatni lehet, ha ők folyamatosan játszanak, nem bajlódnak sérüléssel, mint például Willi Orban ebben az időszakban, akinek a hiányát azért megérezte a válogatott. Szóval, ha folyamatos játéklehetőséget kapnak és nincsenek eltiltva, akkor lehet egy kicsit jobb eredményben reménykedni. Viszont, ha ezek a feltételek nem állnak rendelkezésre, akkor kínkeserves mérkőzéseket játszhatunk.  De Szoboszlai Dominiket látva vannak bíztató jelek.

A TELJES INTERJÚT A FENTI LINKEN TALÁLJÁTOK!