A jelenleg a MOL Fehérvár FC csapatát erősítő Nikolics Nemanja 2016-ban még a lengyel Legia Warsawa játékosként vett részt az Európa Bajnokságon, ahol a négy mérkőzésből kétszer játszott, Izland ellen a 66., Belgium ellen pedig a 75. percben lépett pályára, előbbi találkozón az egyenlítő gólban is szerepe volt. Az EB-t követő három világbajnoki selejtezőn is (Feröer-szigetek, Svájc és Lettország ellen) rendre a csapat tagja volt. 2017. január 1-jén igazolt az Amerikai Egyesült Államokba, az MLS-ben szereplő Chicago Fire csapatához. 2017. augusztusában jelentette be, hogy nem vesz részt a soron következő két válogatott mérkőzésen (Lettország és Portugália ellen hazai pályán), de a többi VB selejtezőn sem volt keretben. A selejtezősorozat végeztével, a csapattal EB-t megjárt Bernd Storck távozott a posztjáról, helyét ideiglenesen Szélesi Zoltán vette át, aki két mérkőzésen irányította a csapatot. Első meccse a Luxemburg elleni, idegenbeli 2-1-es vereség volt, ahol a magyar válogatott gólját Nikolics lőtte, 5 nappal később pedig a Groupama Arénában a Costa Rica ellen megnyert találkozó egyetlen gólját is az akkor Amerikában légióskodó csatár lőtte. A két novemberi felkészülési mérkőzés után nevezték ki a belga Georges Leekenst, aki 2018. márciusában Kazahsztán ellen a kezdőbe, négy nappal később a cserepadra nevezte Nikolicsot. Alig két hónappal később, 2018. május 3.-án Facebook oldalán tette közzé: visszavonul a nemzeti csapatból. „Nehéz döntést hoztam meg, de azt gondolom, ez a helyes lépés, mostantól kizárólag a klubkarrieremre kívánok koncentrálni, és igyekszem továbbra is eredményesen és becsülettel képviselni a magyar futballt külföldön.”- írta a játékos a bizonyos posztban. A maximalista játékos tudta, több is lehetett volna a válogatott pályafutásában. Nem titkolta, hogy döntésében a családja is befolyásolta, hisz velük is több időt szeretett volna tölteni, érthető, hogy az ingázás Chicago és Telki között, olykor mindössze pár perc játékért nem érte meg neki, főleg egy ilyen gyengén szereplő csapatban, miközben két gyermeke és várandós felsége nélkül kellett lennie.

A finoman szólva is sikertelen belga szövetségi kapitányt az MLSZ kicsit több, mint egy hónappal később menesztette, helyére a jelenlegi kapitányt, Marco Rossit nevezték ki. Az olasz szakember többször is beszélt a fehérvári labdarúgóval, aki végül több, mint két év után megváltoztatta döntését, és elfogadta a kapitány meghívását a nemzeti csapatba. Így tagja volt a legutóbbi két Nemzetek Ligája mérkőzésre készülő csapatnak. Szeptember 3-án Törökországban a 71. percben szállt be, ezzel 891 nap után ismét magára ölthette a meggypiros mezt méghozzá egy győztes meccsen. A visszatérés utáni első góljára további három napot kellett várni, a Puskás Arénában, az Oroszország elleni vesztes mérkőzés második magyar találatát ő jegyzi. Costa Rica ellen lőtt gólja óta csaknem három év telt el.

„Nagy élmény volt újra a magyar válogatott keretében szerepelni, mindig megtisztelő, ha az ember pályára léphet a nemzeti csapatban…boldog vagyok, hogy játszhattam a meccseken és vasárnap … sikerült ismét gólt szereznm a válogatottban. „– írta keddi Facebook posztjában Nikolics.

képek: mlsz.hu és molfehervarfc.hu