• klub: RB Leipzig
  • válogatottság: 12x
  • poszt: középpályás
  • életkor: 20 éves
  • legnagyobb sikerei: 3x osztrák bajnok, 2x osztrák kupagyőztes, ,,az év férfi sportolója”,„magyar aranylabdás”, az osztrák Bundesliga legjobb játékosa

KLUBCSAPATAIBAN

  • Szoboszlai Dominik, hazánk legértékesebb labdarúgója 2000.okt.25-én, Székesfehérváron született. A labdarúgással az akkor még Videoton néven ismert helyi csapatban ismerkedett meg. Egy évvel később ugyanakkor már nem őket erősítette, hanem a szintén székesfehérvári, édesapja által irányított Főnix Gold utánpótlásában folytatta. 8 év után ismét akadémiát váltott, és az MTK Budapesthez szerződött. Egy szezont töltött a fővárosi kék-fehéreknél, majd az osztrák sztárklub, az RB Salzburg jelentette be a fiatal magyar érkezését. A salzburgiak fiókcsapatában, a Lieferingben kezdte meg Ausztriában töltött éveit, ahol 42 pályára lépés alatt 16x talált az ellenfelek kapujába. 2018-tól hivatalosan is a felnőtt csapat keretéhez tartozott. Érdekesség, hogy első gólját ’’kokárdás” cipőjében rúgta, melyet a nemzeti ünnep alkalmából készítetett. Salzburgi évei alatt játszhatott a BL, valamint az EL főtábláján, illetve az osztrák bajnoki és kupagyőzelemért járó trófeát is a magasba emelhette. 2020.december.17-én, 56 mérkőzés után búcsút intett Ausztriának és 20 millió euró fejében a szintén a Red Bull családhoz tartózó, immáron három magyart (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik) is foglalkoztató RB Leipzighez szerződött. A lipcsei bemutatkozás a vártnál tovább húzódott egy sajnálatos sérülés miatt, így a cikk írásakor még nem számolhatunk be mérkőzésről új csapatában.

A VÁLOGATOTTBAN

  • Első felnőtt válogatott meghívóját 17 évesen kapta Bernd Storck szövetségi kapitánytól, de bemutatkozni csak 2019 májusában, a szlovákok elleni 2-0-ra elveszített találkozó alkalmával tudott. Szintén Szlovákia ellen szerezte meg első gólját is, amikor is 0-1-es állásnál szabadrúgásból talált az ellenfél kapujába. Eddigi 12 pályára lépése alatt 4 gólt szerzett, melyek közül a legemlékezetesebb az Izland elleni EB-pótselejtezőn szerzett találata, mellyel kijutottunk a részben hazai rendezésű kontinensviadalra. Minden bizonnyal ott lesz a nyári Európa-bajnokságon.