Holender Filip a szerbiai Kragujevac városában látta meg a napvilágot 1994. július 27-én. Az ekkor még csak szerb állampolgársággal rendelkező Holender 2005-ben, a Radnicki Kragujevac csapatában kezdte meg labdarúgó karrierjét. A 2009-es évben költözött Magyarországra, ekkor került a Budapest Honvéd csapatához. A felnőttek közötti bemutatkozására 2013. március 8-ig kellet várnia, amikor egy Paks elleni  mérkőzés 62. percében Diabyt váltotta csereként. A 2016-2017-es szezonban bajnoki címet ünnepelhetett a Honvéd csapatával, majd 2017 szeptemberében két évvel meghosszabbította szerződését. 2019 márciusában vált hivatalossá, hogy szerződése lejártával, az év nyarától Luganoba teszi át a székhelyét. Egy magyar bajnoki címmel, egy magyar bajnoki bronzéremmel, illetve egy NB I-es gólkirályi címmel és egy Magyar Kupa ezüstéremmel a zsebében távozott Kispestről, és költözött Svájcba.

2019. július 21-én játszotta első mérkőzését a Luganoban, egy FC Zürich elleni bajnoki mérkőzés 80. percében állt be csereként. A szezont 27 meccsen 5 góllal zárta, csapata 2 ponttal maradt le a negyedik helyről. 2020 őszén kölcsönadták a szerb Partizan Belgrád csapatához, vételi opcióval. A szerb csapat élt is opciós jogával, és megvásárolta a Luganotól Holendert.

Válogatott

Részben magyar származásának köszönhetően 2013-ban a szerb mellé felvette a magyar állampolgárságot. Ennek köszönhetően 2018 októberében Marco Rossitól ő is kapott meghívót a görög és észt válogatott elleni Nemzetek Ligája mérkőzésre készülő keretnek. A válogatott oszlopos tagja volt a 2020 őszi menetelés során, illetve a nyári Európa bajnokságra való kijutásból is kivette a részét.

Szerző: Harcsa Máté

Kiemelt kép forrása: infostart.hu