Nikolics Nemanja 1987.december 31-én, az akkor jugoszláviai Zentán született. Az apja révén szerb, anyja révén magyar származású Nikolics korán megismerkedett a labdarúgással,  már nagyon fiatalon  az FK Zenta csapatában rúgta a bőrt. Innen szerződött Magyarországra, egy szezont töltött Barcson, illetve a Kaposvölgye csapatánál is. Ezután szerződött Kaposvárra, ahol megtalálta a góllövő cipőjét. Az NB I tavaszi szezonjában tizenkét mérkőzésen ugyan csak négyszer volt eredményes, első teljes idényében már 16 találattal a góllövőlista második helyén zárt. A következő szezon őszi felét még a Kaposvárnál töltötte, ám télen csapatot váltott. A téli átigazolási szezonban anyagi problémái miatt a Kaposvár kénytelen volt megválni Nikolicstól, aki a Videotonhoz szerződött.

 Gólkirályi címek

Segítségével a Videoton FC megszerezte története első bajnoki címét, illetve ugyanebben a szezonban a szuperkupa is a Videotoné lett.  Nikolics vált a Vidi gólfelelősévé, igazi közönségkedvenc volt a fehérváriaknál. Szerződése lejártával, 2015 nyarán Lengyelországba, a Legia Warszava csapatához szerződött. Első itt töltött szezonjában a bajnokságban és a kupában nem kevesebb mint 28 gólt szerzett, mellyel mindkét sorozatban gólkirály lett. Csapatával  be is zsebelte a bajnoki címet, illetve a kupát is. A varsóiakkal szerepelt a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga főtábláján is. Gólt szerzett a Dortmund elleni, 8-4-es német sikerrel zárult BL-meccsen is.

Lengyelországból az Egyesült Államokba tette át székhelyét, mégpedig Chicagoba. A Chicago Fire csapatában valósággal remekelt.  Klubcsúcsot döntött, amikor több mint 20 gólt ért el egy idényen belül a bajnokságban (pontosan 24-et), mellyel a gólkirályi címet is elhódította. A szezon végén csapata szurkolói az év játékosának választották, valamint többször is beválasztották az MLS álomcsapatába.

A 2020-as év februárjában szerződött a Mol Fehérvár FC csapatához, ahol azóta 100. bajnoki gólját is megszerezte a fehérvári csapatnál. Bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe is, ahol az Újpest FC lesz az ellenfelük.

Válogatott

Először 2009-ben merült a neve a magyar válogatottnál, azonban csak 2011 januárjában kapta meg a magyar állampolgárságot. A magyar válogatottal szerepelt a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol kivette a részét többek között az Izland elleni egyenlítésből is. Lemondta a válogatottságot 2018-ban, ám Rossi mesternek sikerült meggyőznie, hogy térjen vissza a nemzeti csapatba. Azóta többször is szerepelt a válogatottban, de többnyire csak csereként állt be. Valószínűleg tagja lesz a magyar válogatott nyári Európa-bajnokságra utazó keretének.

Szerző: Harcsa Máté