Varga Roland 1990. január 23-án látta meg a napvilágot Budapesten.  A labdarúgás alapjaival az utánpótlásneveléssel foglalkozó Goldball FC-nél ismerkedett meg, majd a Sándor Károly akadémián folytatta karrierjét. A 2004-es évben az MTK-val megnyert egy tornát Olaszországban, ahol több külföldi csapat is felfigyelt rá. Végül 2008-ban igazolta le őt a Brescia Calcio csapata, mely ekkor az olasz másodosztályban szerepelt. Javarészt a tartalékcsapatban vagy csereként számítottak rá, ezért kölcsönadták az Újpestnek. Újpestről való visszatérése után újabb kölcsönjáték következett, ezúttal az US Foggia csapatánál, ahol olyan későbbi sztárokkal futballozhatott együtt, mint például Lorenzo Insigne. Miután Foggiából visszatért Bresciába, egy nagyjából féléves kihagyás következett számára, majd 2012 januárjában szerződtette a Győri ETO.

Győrben

Itt a frissen kinevezett edző, Pintér Attila kezdőként számolt Vargával. A fiatal szélső élt is a bizalommal, második szezonjában csapata házi gólkirálya lett, valamint bajnoki címet ünnepelhetett a Győrrel. Utolsó győri idényében bajnoki ezüstérmet szerzett, mindössze a gólok száma döntött a bajnoki címről a Debreceni VSC javára. 

Ferencváros

Ekkor következett karrierje eddigi talán legsikeresebb állomása, a Ferencváros. A zöld-fehér alakulatnál nem kevesebb, mint 225 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 75 gólt szerzett. Háromszor jutott bajnoki címig a Fradival, valamint szintén háromszor elhódította a Magyar Kupát is a fővárosi egyesülettel. Szerhij Rebrov vezetőedző érkezésével fokozatosan kiszorult a kezdőből, többnyire csak a kispadon kapott helyet. Lehetősége volt szerepelni az Európa-ligában, a CSZKA Moszkva ellen csereként beállva tudott eredményes lenni, góljával a Fradi megszerezte a győzelmet. Ezt követően a 2020-as évben többször a keretből is kimaradt, így a távozás mellett döntött. Végül az MTK Budapest csapott le Vargára, aki azóta bombaformában futballozik, Marco Rossi válogatott meghívóját is kiérdemelte.

Válogatott

Eddigi legnagyobb sikerét a válogatottal az U20-as korosztályban érte el, mely csapat 2009-ben VB-bronzérmet szerzett. Bár már több mint 20 válogatottságnál jár, inkább csak epizódszereplőnek számít a nemzeti csapatnál. Az MTK-ban nyújtott jó teljesítményének köszönhetően Marco Rossi számít rá a válogatottnál. Amennyiben sikerül fenntartania ezt a formát és nem sérül meg, valószínűleg tagja lesz a Rossi-csapat nyári Európa-bajnokságra utazó keretének.

Szerző: Harcsa Máté