Sallai Roland 1997. május 22-én született, Budapesten. Apja illetve nagybátyja révén, akik profi labdarúgók voltak, már korán a labdarúgás közelébe került. Már 2003-ban Diósgyőrben rúgta a bőrt, ezután került Siófokra, végül innen a Puskás Akadémiához. Mindössze 17 éves volt, mikor bemutatkozhatott a magyar élvonalban a felcsúti együttesben. Innen végül 2016 nyarán igazolt el és az olasz Palermo csapatához szerződött kölcsönbe. Első gólját 2017 márciusában szerezte a Serie A-ban, ezzel hat év elteltével ismét volt magyar gólszerző az olasz élvonalban. A Palermo nem élt opciós vásárlási jogával, így Sallai nem maradt Olaszországban. Karrierje következő állomása a ciprusi APOEL csapata volt. A ciprusi együttessel bemutatkozhatott a Bajnokok Liagájában, játszott a Real Madrid ellen is a Santiago Bernabeu stadionban. Valamint bajnoki címet is ünnepelhetett az APOEL-lel.

Freiburg

Ezután írt alá jelenlegi csapatához, a német Freiburghoz. A Bundesliga 2018-2019-es szezonjának 4. fordulójában debütált  a német együttesben, melyen olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a forduló válogatottjába is beválasztották. Novemberben combsérülést szenvedett, mely miatt hosszabb időre kidőlt, műteni is kellett sérült combját. A szezon második felében, márciusban ismét meg kellett műteni, ezután a 32.fordulóban térhetett vissza egy Düsseldorf elleni bajnokin. A Bundesliga jelenleg futó, 2020-2021-es szezonjában Sallai remek teljesítményt nyújt, és lejátszotta 50. Bundesliga-mérkőzését is.

Válogatottban

A felnőttek között 2016 májusában mutatkozhatott be, mindössze 18 évesen. Tevékeny részt vállalt a válogatott 2020 őszi menetelésében, az orosz csapat ellen gólt is szerzett. A 2022-es világbajnoki-selejtezőben két gólt is szerzett, egyet Lengyelország ellen, egyet pedig San Marino ellen. Valószínűleg tagja lesz Marco Rossi nyári Európa-bajnokságra utazó keretének.

Szerző: Harcsa Máté