Véget ért az alapszakasz, a 18.forduló összefoglalóját IDE kattintva olvashatjátok el. De az alapszakasz vége mit is jelent? Következik a rájátszás!

forrás: mlsz.hu

Felső-ház:

Papírforma? -Egyszerű a válasz. NEM!. A szezon elején kevesen gondoltuk volna ezt a végeredményt. Az idei volt véleményem szerint a magyar futsal történelmének legizgalmasabb “hajrája”. Hiszen a 18.fordulóban is még csak 2 csapat volt biztos felsőházas /Haladás és a Veszprém/. Tehát a másik öt csapat óriási izgalmakkal várhatta saját találkozóit. A Mezei-Villhez látogatott a Veszprém, ahol Fehér Zsolt eltiltott volt, és rajtuk kisebb lehetett már a nyomás, mint a vendéglátón, hiszen nekik “csak”, annyi múlott a mérkőzésen, hogy hány pontot visznek a rájátszásba. Győzelmek esetén a 2 győztes csapat jutott volna a felső-házba, de a döntetlenek miatt nehéz volt ezzel számolni.

Haladás VSE: Egyik csapat ahol a papírforma érvényesült, hiszen a BL-ben a legjobb 16-ba eljutó csapat várható volt, hogy az alapszakaszt megnyeri, de a bajnokság főesélyeseinek is lehetne mondani őket. 3 vereségüket a Covid számlájára lehet elkönyvelni, hiszen 3 mérkőzésükről is hiányoztak a legmeghatározóbb játékosok. Ekkor vereséget szenvedtek el a Kecskemét ellen hazai pályán (1-3), az Újpest ellen pótolt 14.forduló mérkőzését idegenben veszítette el (3-2), és a Berettyóújfalu elleni mérkőzésükön (0-3-as) vereséget szenvedtek el. Ha nincs a Covid helyzet, szinte biztos, hogy a Haladás nyer meg a mérkőzéseiből. Emellett ezen kívül csak 3 mérkőzésüket veszítették el, de attól független első helyen jutottak tovább az alapszakaszból és 6 pontot visznek magukkal a rájátszásba.

MVFC Berettyóújfalu: A Mezei-Vill különlegessége, hogy sosem játszottak még alsóházban. A nyári gyengülésük mellett is minden ember úgy gondolta, a Mezei-Vill biztos résztvevője lesz a felsőháznak. A berettyóújfalui és a budaörsi gárdáról tudnám azt mondani, hogy hullámzó volt az egész éves teljesítményük. Hiszen a Mezei-Villnek sikerült oda-vissza elverni a Veszprémet, idegenben a Haladást legyőzni, de az alsóházba kerülő Kecskemétiektől 2 meccsen csak 1 pontot tudott begyűteni. Attól független a Mezei-Vill egy nagyon jó csapat és másodikként, 4 ponttal jut tovább, amellett ez a 4 pont előnnyel szinte biztos, hogy éremért fog játszani, az már a jövő kérdése, hogy milyenért.

Veszprém Futsal: Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az egész szezonban, de fontos pontokat hullajtott és az utolsó fordulóban a győzelmi kényszerben lévő berettyóújfalui együttest kellett volna legyőzni, a második helyért, de Rutai Balázs és a vezetőedző, Fehér Zsolt nélkül nehéznek bizonyult. A Veszprémre is azt lehet mondani, mint az MVFC-re, hogy szinte biztos, hogy éremért játszik, hiszen kiemelkedő játékoskerettel rendelkezik. Véleményem szerint a Mezei-Vill és a Veszprém fog küzdeni a Haladás mellé a bajnoki döntőbe jutásért, viszont a többi csapat még boríthatja a papírformát. Izgalmasnak ígérkezik a rájátszás, a felsőház különösen!

DEAC: Egy biztos felsőházba várt csapat volt, hiszen 4 fordulón át vezette a bajnokságot, 5 fordulóban pedig második helyen volt, ami jól mutatja, nagyon jó csapat a DEAC és jó munka folyik Debrecenben. Fontos pontokat hullajtottak ők is, de pl. képesek voltak az Aramist Budaörsön legyőzni. Az utolsó fordulóban azt Újpestet fogadták akik legutoljára a 7.fordulóban kaptak ki, de a DEAC győzelmi kényszerben volt és egy vereség vagy döntetlen nem lett volna nekik megoldás. A felsőházat a 4. helyről kezdik a , 1 hozott ponttal.

Újpest: Az első fordulóban éppen sikerült felülmúlnia az újonc Kistarcsát , majd az azt követő öt meccs nem éppen úgy alakult, mint számításaik, azután viszont kedvezőbben alakult a helyzetük, de például hazai pályán egyszer kaptak csak ki, a második fordulóban a Mezei-Vill győzte le őket 1-2-re. Ezután viszont nem kaptak ki otthon, de volt hetediktől a tizenhetedik fordulóig volt egy itthon szinte csodával felérő, 10 meccses veretlenségi sorozatuk, ebben a sorozatban legyőzték otthon a Szombathelyet, vagy idegenbe a Veszprémet és a Berettyóújfalut. Az ő továbbjutásuk sem volt biztos a Debrecen ellen, de különösen jól jött számukra, hogy a Kecskemét nem tudott Budaörsön győzni, hiszen így felsőházasak maradtak, viszont ha legyőzték volna a DEAC-ot, akkor második helyen végeznek és a Kecskemét is továbbjut, de mivel nem sikerült Debrecenben nyerni ezért 0 pontot visznek tovább a rájátszásba és felsőház utolsó helyén végeztek, de biztosak lehetünk benne, hogy a negyedik kerületiek szeretnének éremért játszani és tenni is fognak érte.

Alsó-ház:

Kecskemét: A Bács-Kiskun megyei gárdát szerintem minden ember a legjobb 5-be várta, és ott is a legjobb 3 közé, viszont borult a papírforma, a Kecskemét nemhogy a legjobb 3-ba nem, de még a felső-ház sem. Érdekes, hogy Koós Károly, a kecskeméti csapat trénere nyilatkozta, hogy szerinte 30 pont elég lesz a felső-házhoz (az előző szezonban, a 4.helyhez is elég volt). A Scoregoal.hu a klub elnökét, Dr Vercz Tamást kérdezte a hogyan tovább kérdésről. – A lehető leggyorsabban szeretnénk válaszokat, és természetesen megoldásokat találni a kialakult helyzetre. A szakmai stábbal és a csapattal is leült már a vezetőség. Ne kerteljünk, az biztos, hogy lesz következménye ennek az eredménynek, mind személyi, mind strukturális, technikai vonatkozásban is. Vallom, hogy felelősségvállalás nélkül nincs előrelépés. Ha a problémákat csak a szőnyeg alá söpörjük, akkor előbb, vagy utóbb berohad az a szőnyeg, és menthetetlenül ki kell dobni. Az alsó-házba Koós Károly együttese 6 pontot visz, hiszen 6.helyen végeztek és biztos, nem szeretne a rájátszásba sem alább adni a helyezésből, kérdéses, hogy a változtatások mennyire hatnak ki az edzőre és a szakmai stábra illetve a játékoskeretre.

Aramis: A budaörsi csapat teljesítménye volt talán a legváltozatosabb a szezonban. Képesek voltak legyőzni a Veszprémet,a Kecskemétet, a Berettyóújfalut, de még a szombathelyi alakulatot is. Ezen eredmények fényében mindenki a legjobbak közé várta Moga Lóránt tanítványait, de ez nem következett be. A jó szereplés mellett felejhető eredményekből is vannak Budaörsön, a sereghajtó Kistarcsával játszott 6-6, vagy a DEAC-tól 8-2-re elveszített mérkőzés. Véleményem szerint lesznek következményei Budaörsön a helyezésnek. Az alsó-házt 2.helyről kezdik, 4 hozott ponttal.

Nyírgyulaj: Semlegesek voltak abban a formában, hogy hamar eldőlt, nem a felsőházért fognak játszani, viszont sok csapatnak nehezítették meg úgy is a dolgát, hogy az alapszakasz közepe fele Lovas Norberttel közös megegyezéssel szerződést bontottak és még nem érkezett a helyére meg “utódja”. Kisebb csodával ért fel az, hogy a második fordulóban az egyik bajnokesélyes Veszprémet 7-5-re legyőzték, de a Kecskemétet is sikerült idegenben legyőzni, 3-6-os végeredménnyel. Fontos információ még, hogy játékosuk, Mattheus Ferreira az alapszakaszban a harmadik legtöbb gólt szerezte és az NB I legjobb legjobb képességeivel megáldott játékos a brazil légiósuk. Az alapszakaszban elért 8. helyezés miatt 2 ponttal érkeznek a rájátszásra.

TFSE: Várhatták már a Testnevelési Egyetem Futsalcsapatának a játékosai, hogy idén már az első osztályban szerepelhetnek, hiszen a csonkaszezonban is az NB II feljutói is ők lettek volna, de az MLSZ döntése alapján, miszerint nincs feljutó/kieső ezért mégegy szezont kellett a másodosztályba játszanak. Idén sikerült legyőzniük a Berettyóújfalut és az Újpestet legyőzniük hazai pályán . A jelenlegi szezonban utolsó előtti helyen szerepelnek, és véleményem szerint a 8.helyért fognak játszani. Nem sok reményre adhat okot a gólok száma, sem a lőtt, hiszen a bajnokságban a másik feljutóval, a Kistarcsával is ugyanannyi, 44 gólt szereztek, míg a bajnokságban ők kapták a legtöbbet, 98-at. Ezen mindenesetre javítaniuk kell, ha szeretnének a 9.-nél jobb helyet elérni. Egyik légiósuknál, Robert Weyne (Two)-nál is azt tudom elmondani mint a Matheus-nál, hogy egy nagyon jó képeségekkel megáldott brazil játékos, emellett 14 gólnál tart már az első osztályban. 9.helyen zárták az alapszakaszt, ez 1 hozott pontot jelent az alsó-házban.

Kistarcsa: A feljutó csapat a TFSE mellett, viszont nehéz helyzetben vannak, hiszen 0 hozott ponttal az ötödik helyről kezdik a rájátszást. A szezon elejéhez képest jól haladnak, hiszen egyre jobb eredményeket érnek el, gondolok itt az Aramis-sal és az MVFC-vel játszott döntetlenre (ráadásul az Aramis ellen 6-2-re is vezettek!) és a Haladás legyőzésére. Nagy szerencséjük emellett az idei lebonyolítás, hiszen idén nem lesznek kiesők, hiszen bővítik az első osztály létszámát, ezért senkinek nem kell a kieséstől tartani idén.